Van Gaal in de fout

Gepubliceerd op 03-02-2016, 15:32

Dat Louis van Gaal een volstrekt eigen manier van communiceren heeft weten we. Onlangs zorgde  een andere Van Gaal voor ophef. Zakenvrouw en tv-persoonlijkheid Annemarie van Gaal vertrok na zes maanden plotseling als toezichthouder bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Waarom? Geen idee. Annemarie zweeg. Net als de AFM. En dus brak al snel de PR-pleuris uit.

Van Gaal in de fout

In 2015 pakten vier AFM-toezichthouders na gedoe over nevenfuncties hun biezen. Waarna de door Het Financieele Dagblad als 'vrije geest' omschreven Van Gaal haar entree maakte. Maar blijkens een melding op 1 januari in de Staatscourant is zij al weer vertrokken. Op eigen verzoek. Daar bleef het qua communicatie bij. Géén persbericht. Géén toelichting. Géén verhelderend interview met bijvoorbeeld het FD. Op de websites van de AFM en Van Gaal is niets over de zaak terug te vinden.

Toen het wegduiken zich al na enkele dagen begon te wreken en steeds meer media zich aan het Grote Gissen overgaven, kwam Van Gaal in beweging. Zij meldde het FD in een sms-bericht dat de AFM 'niet bij haar leven past'. En ook: 'Ik wil altijd voeling houden met wat er speelt in de samenleving en dat is in de praktijk lastig te combineren met het lidmaatschap van een raad van toezicht.' Alsof dat van tevoren niet te bedenken viel…

De speculaties waren niet van de lucht. 'Bronnen in de financiële wereld' meldden dat Van Gaal weg moest vanwege betaalde spreekbeurten die zij voor ING en Rabo zou hebben gehouden. Niet waar, meldde zij, wederom per sms. Wél waar, volgens minister Dijsselbloem van Financiën. En zo kunnen we naar te vrezen valt nog een tijdje doorgaan.

Al met al een pijnlijke welles/nietes-vertoning. De broodnodige regie op communicatiegebied ontbrak. Misschien hoopten de zwijgende AFM en Van Gaal dat de bui over zou waaien. Een miskleun van jewelste. In de beeldvorming zijn ze flink beschadigd en het gissen naar de ware toedracht van het abrupt opstappen van de 'vrije geest' zal nog een tijd doorgaan.

Jaap Sluis is partner van communicatieadviesbureau De Coalitie in Haarlem.