Mijd de praatjesmakers

Gepubliceerd op 15-06-2015, 16:56
Dacht SGP-fractieleider Kees van der Staaij werkelijk dat hij in De Wereld Draait Door (21 mei) een afgewogen verhaal over de campagne 'Ik ga voor trouw' zou mogen houden? Niet dus. Hij werd belaagd door twee leden van de DWDD-familie en aan zijn lot overgelaten door gespreksleider Matthijs van Nieuwkerk. Tip: schuif niet aan in programma's waar op basis van vooroordelen en meninkjes de toon wordt gezet. Mijd types die niet oprecht nieuwsgierig zijn en hun eigen gelijk boven alles stellen. Dan maar géén DWDD.
Mijd de praatjesmakers

Het ging over huwelijkse trouw. Over voor elkaar knokken. Over de visie van Van der Staaij op de materie. Veel vrágen deed Matthijs van Nieuwkerk niet. Hij verviel in stellinkjes poneren en het onderwerp naar eigen inzicht kleuren en zat een open gesprek in de weg.

Van der Staaij bleef bewonderenswaardig kalm. Ook toen Prem Radhakishun en Marc-Marie Huijbregts losbarstten. Prem maakte de SGP-er belachelijk. Oogkleppen op, grote mond helemaal open en oren dicht. Terwijl maatje Marc-Marie met een geheven vingertje probeerde de lachers op zijn hand te krijgen. Van Nieuwkerk schoot als familiehoofd van DWDD tekort. Hij greep niet in en sloot de klucht af met een obligaat 'amen!'.

Het liet zien dat je weinig in programma's te zoeken hebt als andere gasten er alleen maar op uit zijn jouw verhaal belachelijk te maken. Dan kom je aan de essentie van de boodschap niet toe. Van der Staaij had vooraf kunnen bedenken dat hij door Prem en Marc-Marie afgefakkeld zou worden. En dat een te groot deel van zijn tijd op zou gaan aan een kansloos verweer tegen vooringenomenheid en arrogantie. Als dan ook de gastheer het volledig af laat weten, ben je verloren. Is de inhoud van jouw boodschap écht de moeite van het bewaken waard, laat dan zelfs DWDD aan je voorbij gaan.

Jaap Sluis

Deze column werd gepubliceerd in Haarlems Dagblad op de pagina Goede Zaken, 16 juni 2015