Mediatraject voor 'Klim naar het Licht'

Gepubliceerd op 26-03-2019, 16:21

De voltooiing  van de restauratie van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem wordt van 1 mei tot en met 31 juli omlijst met een bijzondere toren- en gewelventocht door het monument, genaamd 'Klim naar het licht'. Die voert over een tijdelijke loopbrug op bijna zestig meter hoogte tussen de twee torens van de kerk. De Coalitie werd door DOSS Event Support en Stichting Kathedrale Basiliek Sint Bavo gevraagd de informatieverstrekking richting media te verzorgen. De aankondiging van het evenement werd zowel lokaal als landelijk nieuws. DOSS Event Support organiseerde in 2018 'Klim naar de Hemel' op de Grote Kerk in Alkmaar dat 93.000 bezoekers trok. In Haarlem wordt gemikt op 50.000 tot 100.00 bezoekers.   

Mediatraject voor 'Klim naar het Licht'

Tijdens een persbijeenkomst in de Koepel Kathedraal kregen media tekst en uitleg over het project. Gerjon Rooker van DOSS Event Support vertelde dat vanaf 1 mei de beide torens van de Koepel Kathedraal aan de Leidsevaart in Haarlem van binnenuit beklommen kunnen worden. Deze torens worden op bijna 60 meter hoogte door middel van een, tevens als uitzichtpunt fungerende loopbrug, met elkaar verbonden. De toren- en gewelventocht voert ook langs tal van culturele schatten in de kerk en leidt onder meer naar de binnengalerij in de koepel, de zolders en klokken in de torens. Onderweg kunnen bezoekers desgewenst even op adem komen in een rustruimte met zitzakken en ontspannende muziek. Er worden ook audiovisuele presentaties over de architectuur en de kunstschatten van de kerk getoond.

De door architect Jos Cuypers ontworpen kathedrale basiliek aan de Leidsevaart in Haarlem wordt vaak omschreven als een verborgen (kunst)schat. Mede omdat aan het interieur is meegewerkt door een groot aantal vooraanstaande kunstenaars onder wie beeldhouwer Mari Andriessen en de schilders Jan Toorop en Han Bijvoet. Ook van eigentijdse kunstenaars als Jan Dibbets (glas- in loodramen middenschip), Marc Mulders (glaspanelen in de doopkapel) en Gijs Frieling (glasmozaïek in de kooromgang bij de sacramentskapel) is werk te zien.