Huisgemaakt

Gepubliceerd op 14-11-2016, 11:36

Hij had het leuk bedacht, de baas van een kaaswinkel in Amsterdam. In een flyer beweerde hij dat zijn zaak tot beste kaaswinkel van de hoofdstad was verkozen. Het Parool schreef er over. Maar waarschijnlijk niet zoals de kaasbaas had gehoopt. De verkiezing bestáát helemaal niet, onthulde de krant. De man had alles verzonnen. Zijn onhandige reactie op de onthulling maakte het er alleen maar erger op.   

Huisgemaakt

Het was, gaf hij toe, inderdaad geen echte verkiezing. Er zou volgens hem wel sprake zijn geweest van een voor zijn zaak gunstig promotieonderzoek naar klanttevredenheid door een student van de UvA. Maar dat onderzoek wilde hij niet openbaren en navraag door het Parool bij de UvA leerde dat de universiteit het niet kende. Alles wees op gebakken lucht.

In marketing wordt nogal eens (te) hoog van de toren geblazen. Met alle risico's van dien. In mediacontacten is het helemáál riskant. Wie de pers met onzin op het verkeerde been zet, zakt door het ijs. Ik ken een redactie waar een lijstje met eerder ontmaskerde aanbieders van non nieuws circuleert. 'Die komen er bij ons nooit meer in'.

Het doet me denken aan een restaurantbaas die op zijn kaart prominent een huisgemaakte paté had staan. Op een dag liep ik hem bij de groothandel tegen het lijf. In zijn kar lag een enorme voorverpakte paté. 'Huisgemaakt?!', zei ik plagerig. Hij vond dat niet leuk. En ik heb nooit meer bij hem gegeten.

Jaap Sluis is partner van communicatieadviesbureau De Coalitie in Haarlem.