De Coalitie mede-initiator Innovatiecafé in Haarlem

Gepubliceerd op 17-12-2018, 12:21

Vrijdag 18 januari 2019 wordt in Sociëteit Vereeniging te Haarlem voor de eerste keer Het Innovatiecafé gehouden. Dat is bedoeld voor ondernemers uit Haarlem, Bloemendaal, Zandvoort, Heemstede en Velsen en omstreken die in hun bedrijf werk maken van innovatie. Op basis van interviews door 'cafébaas' Jaap Sluis wordt in beeld gebracht hoe zij dat doen en wat anderen daar van kunnen leren. Het gratis toegankelijke Innovatiecafé is een initiatief van de Rabobank Haarlem en Omstreken, gemeente Haarlem, Sociëteit Vereeniging, De Coalitie en Hogeschool Inholland. Ook ondernemende mensen zónder bedrijf zijn 18 januari van harte welkom.

 

De Coalitie mede-initiator Innovatiecafé in Haarlem

Het doel van het Innovatiecafé is om de praktische kant van innovatie zo helder mogelijk te (laten) belichten. De nadruk ligt op de praktijk en wat minder op de theorie. Ondernemers komen te weten hoe collega's hun innovatie op het gebied van bijvoorbeeld duurzaamheid, arbeidsmarkt, technologie of circulariteit aanpakken. Waar liggen de kansen? Is het behalve maatschappelijk ook zakelijk verantwoord? Wat gaat er goed en waar loopt het spaak? En wat is de rol van de overheid en het onderwijs? Het Innovatiecafé brengt de antwoorden op zulke vragen in beeld.

De borrel na afloop van de interviews is een laagdrempelige manier om innovatiecontacten tussen vertegenwoordigers van bedrijven, overheden en het onderwijs te initiëren en/of te verder te verdiepen. Als de eerste editie op vrijdag 18 januari een succes wordt, is het de bedoeling om in 2019 vaker een Innovatiecafé te houden. De Coalitie is er van overtuigd dat het kan uitgroeien tot een plek waar kennis breed wordt gedeeld en ondernemers interessante contacten op kunnen doen. Oók met het onderwijs en overheden.

Het eerste Innovatiecafé vormt de afsluiting van de landelijke Week van de Circulaire Economie. Twee bedrijven die meedoen aan dit evenement blikken er op terug. Tot de gasten behoort ook directeur Walter de Wit van Jan de Wit Autocars. Hij vertelt hoe een deel van zijn bussen voortaan rijdt op en brandstof die veel minder uitstoot veroorzaakt. Jonge, nog aan de Hogeschool Inholland studerende ondernemers vertellen hoe zij naar innovatie en duurzaamheid kijken. Frénk van der Linden, duurzaamheidsambassadeur van de gemeente Haarlem, komt met een gesproken column.

De inloop is 18 januari vanaf 15.30 uur. De interviews door cafébaas Jaap Sluis worden in een pittig tempo van 16.00 tot 17.00 uur gehouden. Aansluitend wordt er nagepraat en geborreld. De toegang is gratis. Ook belangstellenden van buiten de regio zijn welkom. Wie wil komen, moet zich vooraf aanmelden op https://www.societeitvereeniging.nl/agenda of via sluis@decoalitie.nl. Sociëteit Vereeniging is gevestigd aan de Zijlweg 1 in Haarlem.

Op de foto van Ramon Philippo v.l.n.r Donald Ropes (Inholland), Justin Stuy (Rabobank), Hans Stroomberg (Sociëteit Vereeniging) en Stephan Kooijman (gemeente Haarlem). Achter de tap Anton Bouman (Sociëteit Vereeniging, links) en Jaap Sluis (De Coalitie).